Rehabilitacja Tarnowskie Góry Fizjo-Wysz.pl

Model żywienia redukujący zapalenie w przypadku chorób mięśniowo-szkieletowych oraz stawowych

Choroby nerwowo-mięśniowo-szkieletowe są bardziej rozpowszechnione niż inne typy chorób przewlekłych, a większość z nich jest przyczyną bólu, co powoduje pogorszenie jakości życia. Odpowiedni model odżywiania może wpłynąć na redukcję bólu i zapalenia, a także wspierać optymalne funkcje mięśniowo-szkieletowe. Zarówno kontrola liczby kalorii, jak i dostarczanie ich w postaci odpowiednich posiłków, są ważnymi czynnikami w leczeniu chorób mięśniowo-szkieletowych ponieważ nadmierna waga zwiększa obciążenia mechaniczne stawów oraz zaostrza ból.

Teraz kilka słów na temat tego czym jest stan zapalny i jak powstaje. Reakcja zapalna powoduje aktywację białych krwinek z substancji chemicznych związanych z systemem odpornościowym oraz mediatorów stanu zapalnego. Ostry stan zapalny jest wstępną reakcją obronną ciała człowieka na szkodliwe bodźce. Każdy z nas zadaje sobie pewnie w tym momencie pytanie-co jeść aby zredukować stan zapalny? Działanie przeciwzapalne posiadają następujące produkty: siemię lniane, orzechy włoskie, rzepak oraz olej rzepakowy. Produkty te dostarczają tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli chodzi o długie łańcuchy kwasów omega-3, dostarczają je produkty takie jak: tłuste ryby z zimnych wód północnych, np.: łosoś, makrela, sardynki, śledź, czarny dorsz, anoplopoma, ryba maślana, a także olej rybi, glony oraz jajka.

Inne produkty łagodzące stan zapalny godne polecenia to oleje roślinne, takie jak: kukurydziany, sojowy, szafranowy, słonecznikowy, bawełniany, sezamowy. Warto zwrócić uwagę na to, że zmniejszenie stężenia markerów zapalnych zanotowano u osób stosujących się do zaleceń diety śródziemnomorskiej- bogatej w olej oliwkowy. Stwierdzono, że oleocanthal, składnik znajdujący się w oleju oliwkowym zapobiega produkcji prozapalnych enzymów COX-1 i COX-2, zmniejszając zapalenie oraz wrażliwość na ból. Naukowcy uważają, że spożycie 50ml oliwy z oliwek(czyli 3,5 łyżki) jest równoważne z wzięciem leku w dawce 200mg ibuprofenu. Niestety żaden z nich nie pamiętał o tym, że w przypadku stosowania oliwy z oliwek, aby zwiększyć właściwości przeciwzapalne konieczna jest kontrola wagi, ponieważ 50ml oliwy z oliwek posiada w przybliżeniu wartość kalorii równą 400.Soy-whey-protein-diet

Korzyści zdrowotne powiązane ze stosowaniem ziół i przypraw wymagają identyfikacji konkretnych substancji bioaktywnych, które przeciwdziałają zapaleniu. Działanie przeciwzapalne potwierdzono dla ziół i przypraw takich jak: imbir, kurkuma, szafran, niemiecki rumianek, lukrecja. Ważny jest jednak umiar, gdyż zbyt duże dawki mogą okazać się szkodliwe, lub mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami. Warto więc przed zastosowaniem leczenia ziołami skonsultować się ze specjalistą.

Również w produktach takich jak owoce i warzywa znajdują się substancje zmniejszające stan zapalny. Wyciąg z granatu hamuje proces zapalny aktywowany z ludzkich komórek tucznych, a surowy wyciąg z jagód sprzyja leczeniu chorób zapalnych. Warto wspomnieć, że spożycie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy w ilości jednej szklanki w ciągu dnia zmniejsza ryzyko rozwinięcia się chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Innymi owocami i warzywami wykazującymi działanie przeciwzapalne są: czosnek, cebula, jabłka, brokuły, winogrona, pomidory, kapusta, wiśnie, a także kalafior czy bakłażan.

Warto wspomnieć również o przeciwzapalnych działaniu napojów. Herbata oraz czerwone wino zawierają katechinę, która jest przeciwutleniaczem tłumiącym wolne rodniki. Zielona herbata pomaga chronić chrząstkę, a jej konsumpcja może mieć właściwości profilaktyczne dla artretyzmu, a także przynieść korzyści dla pacjentów z artretyzmem poprzez redukcję stanu zapalnego oraz spowolnienie rozkładu chrząstki.

Podsumowując, dieta przeciwzapalna daje naturalne i niefarmakologiczne możliwości zmniejszenia procesu zapalnego związanego z chorobami mięśniowo-szkieletowymi i ich niekorzystnymi skutkami. Wytyczne związane ze spożywaniem produktów o działaniu przeciwzapalnym przede wszystkim kładą nacisk na wykorzystanie produktów pochodzenia roślinnego, oraz zmniejszenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy, że produkty pochodzenia roślinnego wykorzystywane w diecie przeciwzapalnej powinny być odpowiednio przechowywane, aby dłużej zachować ich świeżość oraz bogactwo substancji odżywczych.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest